The Countess (Kontes)

Yönetmen: Julie Delpy
Senaryo: Julie Delpy
Yapım Yılı: 2009, Fransa ve Almanya
Oynayanlar: Julie Delpy, William Hurt, Daniel Brühl, Anamaria Marinca, Andy Gatjen, Sebastian Blomberg, Jack O. Berglund, Lukas T. Berglund, Sabine Firit, Jeanette Hain, Andre Hennicke, Lisa Hrdina, Charly Hübner, Jesse Inman, Justus Kammerer, Rolf Kanies, Nikoloai Kinski, Paula Knüpling, Wolfram Koch, Frederick Lau, Natascha Lawiszus, Robert Lyons,

Her canlı günün birinde ölür ve her şey yolunda giderse ölüm yaşlılıktan sonra gelir. Tarih boyunca bu gerçeği değiştirmek isteyenler dünya üzerinde kendileri için bir ölümsüzlük projesi bırakmaya çalışmışlardır. Sanat eserlerini yaratan sanatçılar, besteleri yüzlerce yıl dinlenen müzisyenler, ülkelerinin kaderini değiştiren liderler ve daha niceleri ölüme karşı hiç değilse sembolik olarak bir karşı duruş gerçekleştirmeye çalışmışlardır. Tabii ki bu olumlu denemelerin dışında daha sapak (deviant), korkutucu, hatta şiddet dolu uygulamalar da tarihin çeşitli evrelerinde insanların karşısına çıkmıştır.

16. yüzyılda yaşamış olan Kontes Bathory, tarihin ilk seri katillerinden birisi olarak bilinir. Erzsebet (Elizabeth) Bathory (1560 – 1614), Macaristan’da yaşayan ve kendi Kralına borç verebilecek kadar da güçlü bir kadın. Yaşadığı dönemde Macaristan’a akın düzenleyen Türk’lere karşı yürüttüğü savaşlarla tanınıyor. Bu açıdan ve üzerine yapışmış olan “vampir” etiketiyle Kazıklı Voyvoda‘yı andırır. Bathory, kendisinden genç bir adama aşık olur ve onunla birleşememelerin nedenini ise kendi gençliğinin yavaş yavaş kaybolmasına bağlar. Gençliğini yeniden elde etmenin tek yolu vardır; bakire kızlardan elde ettiği kanlar ile cildini temizlemek ve bu sayede gençleşmek. Onun bu takıntısı, yüzlerce genç kızın ölümü ile sonuçlanacaktır.

Julie Delpy, filmin hem yönetmeni hem de Erzebet Bathory’yi canlandıran baş rol oyuncusu. Yönetmenlik için belki farklı şeyler söylenebilir ama şurası açık ki Bathory karakteri için Julie Delpy çok iyi bir seçim. Kendine has çekiciliği, yüzündeki “Balkan” kimliği ve karizması ile filmin en önemli ve en başarılı karakteri. Açıkcası aynı şeyleri diğer oyuncular için söylemem pek mümkün değil. William Hurt, örneğin, sadece filmde görünmesi için var gibi, Bathory’nin genç sevgilisi Istvan Thurzo’yu canlandıran Daniel Brüh çok sıradan bir oyunculuk gösteriyor. Belki de filmin en büyük problemi, kendi içinde fırtınalar barındıran Bathory gibi ilginç bir karakterin daha iyi işlenebileceği olasılığı. Film, bu açıdan yetersiz kalmış gibi görünüyor. Ancak, dönem filmlerini sevenler ve tarihin en ilginç “katillerinden” birisi olan Erzsebet Bathory’i hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için izlenebilir bir film.

Erzsebet Bathory hakkında ek bağlantılar:

http://bathory.org/
http://www.trutv.com/library/crime/serial_killers/predators/bathory/countess_1.html

IMDB Sayfası

Leave a Reply